Er zijn heel wat alarmsystemen met een bewegingssensor op de markt. U plaatst de sensoren op meerdere plekken in en om uw huis. Want zodra de bewegingssensor iets van beweging waarneemt in de nabije omgeving van uw woning, wordt een elektrische puls verstuurd, waardoor het alarm in uw woning afgaat. Zo kunt u er zeker van zijn dat niemand meer onopgemerkt uw woning binnenkomt!

Vroeger konden deze alarmsensoren wel eens zo gevoelig zijn, dat zelfs een muis het alarm kon doen afgaan. Dankzij de nieuwste ontwikkelingen, zijn de sensoren nu ‘slimmer’ geworden. Er zijn nu bijvoorbeeld ook sensoren die onderscheid kunnen maken tussen de bewegingen van honden en katten en die van een mens. Ideaal als u thuis huisdieren heeft.

U kunt een alarmsysteem met bewegingssensor soms ook bedienen door middel van een afstandsbediening. Eventueel kunt u het systeem ook uitbreiden met een camera, zodat u van in uw woning kunt zien wat de bewegingssensor buiten heeft opgemerkt.

Bewegingssensor als extra veiligheid in huis

Sommige mensen voelen zich ook binnenshuis enigszins onzeker als ze ouder worden. Zeker als ze wat moeilijker te been zijn. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. U moet er toch niet aan denken dat u zich door een val of ongelukje thuis zo ernstig bezeerd, dat u geen hulp meer kunt inschakelen?! Om dergelijke situaties te vermijden, kan het interessant zijn om een veiligheidssysteem met bewegingssensor in huis te laten plaatsen. Dit is ook een goed idee wanneer u wel eens durft te ‘dwalen’ of ’s nachts slaapwandelt.

Bewegingssensoren kunnen onder de mat naast uw bed en aan deuren en ramen doorheen uw woning geplaatst worden. De sensoren worden aan een computerprogramma gekoppeld, zodat iedere keer dat u bijvoorbeeld ’s nachts uw bed uitgaat en / of uw woning verlaat, er een seintje vertrekt naar uw familie en / of mantelzorger.

Leefstijlmonitoring

Een stap verder gaat ‘leefstijlmonitoring’. Hierbij werken bewegingssensoren en een computerprogramma samen om geleidelijke veranderingen in uw dagelijkse leefpatroon inzichtelijk te maken. De eerste 14 dagen stelt het computerprogramma uw ‘normale leefpatroon’ samen op basis van uw bewegingen, routines en gewoontes.
Uw mantelzorger of een verpleegkundige kan uw leefpatroon 24 uur per dag van op afstand monitoren en direct ingrijpen als dat nodig is. Zo weet u zich verzekerd dat er altijd iemand een extra oogje in het zeil houdt, zonder dat die persoon daarvoor iedere seconde bij u moet zijn of zonder dat uw huis boordevol camera’s moet hangen. U kunt op die manier in grote mate zelfstandig leven en wonen, maar u heeft toch de geruststelling dat, indien nodig, hulp dichtbij is.