U staat er wellicht niet graag lang bij stil, maar de meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Als u ouder wordt, is het essentieel dat u veilig thuis kunt blijven wonen. U kunt er op verschillende manieren voor zorgen dat u in alle comfort veilig thuis kunt wonen. Soms zijn enkele kleine aanpassingen in en rond de woning al voldoende.

Aangepaste woning voor meer veiligheid en comfort

Wist u dat 1 op 3 ouderen boven de 65 jaar (minimaal) 1 keer per jaar valt? Het valgevaar stijgt met de leeftijd. Boven de 80 valt al meer dan 50% van de ouderen minimaal 2 keer per jaar. Bovendien worden ook de gevolgen van vallen ernstiger naarmate u ouder wordt. Valpreventie is dan ook zeer belangrijk, wanneer u zo lang en zo gezond mogelijk zelfstandig thuis wilt kunnen blijven wonen.

Laat bijvoorbeeld grijpbeugels op strategische plaatsen, zoals de deur, gang, badkamer, toilet, enz installeren en voorzie de trap van antislip. Wordt trappenlopen voor u te lastig? Misschien kan een traplift dan uitkomst bieden. Wanneer u moeilijk uw evenwicht kunt bewaren tijdens het lopen, kan een rollator een praktisch hulpmiddel zijn. Ook een handige tip is om alle losse matjes en onnodige decoratie en kleine meubeltjes op te bergen. Kunt u zich er niet meer aan stoten of over struikelen!

Ook domotica helpt u veilig thuis wonen. Zo bespaart een afstandsbediening waarmee u uw verlichting, verwarming, zonwering, alarminstallatie, televisie en radio,… kunt bedienen u heel wat heen en weer lopen, bukken, reiken en strekken! De technologische ontwikkelingen gaan steeds verder. Er bestaan nu ook al domoticasystemen, waarbij de branddectector bij brand- of rookontwikkeling niet alleen alarm slaat maar automatisch ook al de gastoevoer uitschakelt. Of een handige knop bij uw bed waarmee u alle apparaten met een verhoogd brandrisico tegelijk kunt uitschakelen. Benieuwd naar alle technische snufjes waarmee u comfortabel én veilig thuis kunt blijven wonen? Een professioneel installateur of domotica-expert zal u graag adviseren!

Veilig thuis dankzij een video intercom en/of alarmsysteem

Ouderen voelen zich in onze samenleving en thuis wel eens kwetsbaarder en onveiliger. Dat is overigens niet geheel onterecht. Als u programma’s zoals Opsporing Verzocht volgt, dan ziet u altijd wel situaties waarin ouderen slachtoffer zijn geworden van inbraak, overval of oplichting. Waarom zou u uw woning niet uitrusten met een video deur intercom en een degelijk alarmsysteem. Zo voelt u zich in no time weer veilig thuis!

U heeft een grote keuze in alarmsystemen. Van vrij eenvoudig tot uitgebreid. Van goedkoop tot duur. En wilt u een alarmsysteem met of zonder tussenkomst van een beveiligingsbedrijf? Populair zijn alarmsystemen met bewegingssensor. Hierdoor krijgt u wanneer er in de omgeving van uw huis iets verdachts gebeurt onmiddellijk een seintje. Ook interessant zijn de ‘slimme’ alarmsystemen die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn. Het alarmsysteem wordt dan gecombineerd met een brandalarm en persoonlijk alarm. Rook- en hittemelders, bewegingssensoren en draadloze magneten op ramen en deuren geven allemaal afzonderlijk informatie door aan het systeem. Het systeem kan vervolgens zorgverlener, familielid / mantelzorger of een externe beveiligingsfirma waarschuwen.